Eskilstuna kommun har meddelat att de inte kommer att bidra till drift- och underhålls-kostnader som Ärla Vägförening har för Ärlas vägar från och med årsskiftet 2024/2025. Dvs. det blir inget sådant bidrag 2025.
3 personer ur styrelsen för Ärla vägförening träffade 2024-10-30 två personer från Samhällsbygnadsförvaltningen (tidigar Stadsbyggnadsförvaltningen) som hade i uppdrag att berätta för oss att från och med 1 januari 2025 upphör deras förvaltning av Park och Grönområden i Ärla. Eskilstuna kommun förväntar sig att Ärla Vägförening från samma datum tar över som förvaltare.
Det innebär att Eskilstuna kommun inte kommer att befatta sig med drift och underhåll av park- och grönområden i Ärla, inklusive klippning av gräsmattor.
Minnesanteckningar från mötet.
Eskilstuna kommun vill alltså bli av med ansvaret för Park- och Grönområden som ligger inom Gemensamhetsanläggningen Ärla GA:1, dvs den som Ärla vägförening förvaltar. Det gäller väl att bli av med kostnader. I det här fallet har Vägföreningen sedan länge sagt att det är OK eftersom parker- och grönområden ingår i LM-förrättningen av 2004, men att dessa givetvis måste rustas upp till den nivå som de hade då Eskilstuna kommun övertog ansvaret för dessa 1971 från Ärla/Stenkvista kommun. De har ju gravt förfallit sedan dess.
Detta kommer inte att ske, varför vi måste ta ställning till om vi vill pröva frågan juridiskt om Eskilstuna kommun överlämnar park- och grönområden med en rejäl underhållsskuld. Fetta kommer att bli en fråga för stämman i mars månad.
Lekparkerna ingår inte i gemensamhetsanläggningen Ärla GA:1. Antingen kommer dessa att läggas ner eller kommunen bekostar en LM-förrättning för att inkludera dessa i gemensam-hetsanläggningen. Detta kommer att bli en punkt på dagordningen för den kommande stämman.
Det finns dock några frågor och ev. hinder på vägen som representatanterna från Eskilstuna kommun fick med sig hem från mötet. Ett nytt möte hölls 3 december 2024.
Det står dock klart att Ärla Vägförening i slutändan kommer att få ta över förvaltningen av parker och grönområden i Ärla och att detta kommer att kosta våra andelsägare mera pengar. Osäkert hur mycket.
En fråga som ännu inte kunnat besvaras gäller ”Skolans P-plats” som ligger på ett grönområde och som byggts utan bygglov. Hur mycket kan vi ta betalt för att sköta den?
Eskilstuna kommun vill bli av med kostnaderna för bl. a. gatubelysningen i Ärla och vill att antingen tar Ärla Vägföreningen över som förvaltare av denna eller oxså kommer belysningen att släckas.
Utskick om övertag av gatubelysning fom 2025
Om Ärla Vägförening i framtiden kommer att förvalta vägarna med belysning och Ärlas parker- och grönområden, börja det nästan se ut som vi fått en ny ”Ärla Kommun” och som sådan även ska vi väl få del av den skatt som Ärlaborna betalar. Det vore väl rättvist?
Vi har, efter en offertrunda, ett avtal med PEAB för asfaltarbeten och andra reparationer under hösten 2024.
Vägföreningen har inför dessa arbeten inventerat vad som behöver göras, och detta har nu gjorts. Vi har fått några förbättrade vägsträckor och fått lagat hål och djupare svackor där vatten samlats etc.
Lantmäteriet som är huvudmän för alla samfällighetsföreningar i Sverige har underkänt våra nya stadgar. De vill ha en annan ordalydelse på §3 i vilken det hänvisas till ett beslut om föreningens ändamål och om hur föreningen ska förvalta våra vägar. Beslutet som de hänvisar till kan inte hittas, varför vi protesterar. Våra protester hörsammades ej!
Det kommer därför att ta två år till (mars 2026) innan vi kan ha stadgar som LM accepterar – – – – – – !
Helt nya stadgar beslöts vid Stämman 21 mars 2024. Orsaken var att få Lantmäteriet att godta våra stadgar. De har vägrat acceptera stadgar som beslutats av tidigare Stämmor. Ändringen i förhållande till de stadgar vi haft tills nu är ganska små och helt byråkratiska.
Det handlar om ordalydelse.
Offertbegäran för entreprenad för vinterväghållning har gått ut till tre entreprenörer varav endast en svarat: MR med samma kostnadsläge som förra säsongen.
Vi kommer att ta en runda i samhället för att spåra häckar och växtlighet som hindrar sikt vid vägkorsningar och garageutfarter etc. och växtlighet som inkräktar på fullt utnyttjande av vägarnas bredd: växtlighet får inte sticka ut över asfalterad väg om inte detta sker på en höjd av minst 2.5 meter over vingar eller 4.6 meter över körbana.
Där detta är problem kommer fastighetsägaren att meddelas att ansning bör ske.
Andelsavgift för 2024 har beslutats till kr 1680 vilken ska var betald senast 30 april 2024, såvida inte andelsägare kommit överens med kassören om annat.
Påminnelse nr 1 har skickats ut till de som inte betalat i tid.
Engagerade andelsägare: I syfte att göra engagemang i styrelsen för Ärla vägförening mer attraktiv, beslöt Stämman en höjning av ersättning för tid arbetat för styrelsen till kr 500 per timme. Ersättningen beskattas som inkomst.
Protokoll från båda stämmorna finns på hemsidan under menyval Stämmor.
__________________________________
Det har kommit mycket snö hittills i vinter. Det är full vinter i Ärla och det ser ut som om vi får dras med vintern länge till. Vägföreningen gör vad man kan för att hålla vägarna fria från djup snö och sandar enligt policybeslut på Stämman. Läs gärna vad som skrivits om vintervägar på hemsidan: www.arlasam.se under menyvalet Våra vägar”
Skogen på en del av åsen som Viktor Friskytt har kjöpt i syfte att så småningom bebygga, ska huggas ner och transporteras bort. Det gäller hela vägen från pulkabacken till vattenverket. En stor del av virket kommer att läggas upp längs Tunavägen och transporteras därifrån med lastbilar. Reparation av eventuella skador på vägen ska bekostas av skogsägaren.
Området inklusive det gamla stationsområdet håller på att detaljplaneras för framtida bebyggelse. Ärla Byaråd bevakar utvecklingen.
Som meddelat i Ärlabladet, kommer Vattenfall att anlägga ny matarkabel till Ärla. Avsikten är att Ärla ska förses med en andra matarkabel till samhället.
Detta kommer att medföra att en del av Bohnstedts väg kommer att grävas upp mellan Ärla skola och Sandvägen samt Sandvägen från Bohnstedts väg till Pingstkyrkan. Sandvägen kommer att helt stängas under några dagar medan det går att ta sig fram med bil på Bohnstedts väg medan arbetet pågår.
Arbetena har ännu inte påbörjats. Avtal om anläggning av kablar i Vägföreningens vägar har tecknats.
Ärla Vägförening anlitade PEAB att sköta reparations- och asfalteringsarbeten 2023 baserat på den inventering av behoven som vägföreningen har genomförd. Det är nu i det närmaste gjort.
Bland annat har Furuvägen och del av Alviksvägen asfalteras i hela sin bredd. I samband med detta gjorde vi vad som kunde göras beträffande omhändertagande av dagvatten.
Även en del av Vallavägens norra del har asfalterats.
Samtliga 204 rännstensbrunnar i Ärla har nyligen slamsugits.
Om vi skulle få regn i paritet med det vi fick i juni, ska det inte vara rännstensbrunnarna det beror på om det blir översvämningar.
Vägföreningen gör vad man kan för att se till att regnvatten leds bort, men även fastighetsägarna har ett ansvar. Det går inte att endast skylla på Vägföreningen .
Vägföreningen har även i under sommarn 2023 inventerat vägarna beträffande växtlighet som växt ut över den asfalterade vägen ocg således minskat den effektiva vägbredden. Vi har uppmärksammat närmre 20 fastighetsägare om sådana förhållanden. De allra flesta har efterkommit vår uppmaning att reducera yvigheten.
Någon vecka efter midsommar passar bäst för att klippa buskar och häckar.
Om du som andelsägare har synpunkter på något som kan vara viktigt att laga eller förbättra, hör av dig till brev@arlasam.se. Även fel och skador kan rapporteras per epost till brev@arlasam.se.
Vi vill helst ha synpunkter, önskemål och felrapporter per email, dvs skriftligt. Muntliga sådana blir ofta föremål för diskussioner om vad som egentligen sagts – – – – – – .
Det kan även vara bra att skicka in förslag som motion senast i januari som det kan röstas om vid stämman i mars.